Johann Haasnoot

info@johannhaasnoot.nl

West-Friese Arretikker

Bouwjaar1874
RijtuigbouwerOnbekend.
HerkomstNederland, West-Friesland
Restauratiejaar 1999
RestaurateurDhr. J. de Mooij, Rijnsburg

Deze arretikker is afkomstig van de heer De Mooij uit Rijnsburg. De oorspronkelijke bouwer van de arretikker is niet bekend en ook niet meer te achterhalen. Enkele mensen uit zijn familie beweren dat de tikker gemaakt zou zijn in West-Friesland.

De heer De Mooij heeft deze arretikker bij het overlijden van zijn opa en na het leeghalen van diens boerderij in 1981, in bezit gekregen. Nadat de arretikker heel wat jaren in de schuur heeft gestaan bleek bij inspectie dat deze toch in zo’n erbarmelijke staat verkeerde dat een restauratie wel nodig was om hem te kunnen behouden. In 1995 heeft de heer J. de Mooij, timmerman van beroep, al het houtwerk aan de slee vervangen en hem weer in de originele kleuren geschilderd. Ook de beschilderingen aan de zijkanten van de slee zijn weer in oude luister teruggebracht. Ik heb de arretikker in 2003 van de heer De Mooij kunnen overnemen. De slee was weer in oude glorie hersteld maar omdat niemand nog aangespannen reed werd besloten hem te verkopen met de gedachte dat hij bij een echte winter nog wel eens gebruikt zou worden.

Dat gebruik liet toch wel even op zich wachten…… 7 jaar later, ik was inmiddels verhuisd van Rijnsburg naar Vorden. December 2009 om precies te zijn. De eerste sneeuw van betekenis sinds jaren kwam naar beneden.  Het vroor goed en de vooruitzichten waren dat het ook nog even bleef vriezen.Eerst maar even wachten tot morgenmiddag. De volgende dag na mijn werk snel richting stal gereden om de pony voor de slee te spannen. Er was een dik pak sneeuw gevallen en omdat ik vrij dicht tegen het ‘grote veld’ aan zit hadden we niet te maken met wegen die waren gepekeld of schoongereden.

Het liep fantastisch. Er lag zelfs zoveel sneeuw dat bij een flinke arbeidsdraf de sneeuw omhoogkwam langs de glijders. Wat een beleving! Het gebied waar je het hele jaar door met de kar doorheen rijdt heeft ineens een totaal nieuw uiterlijk. Wat een aparte en wonderlijke beleving van de natuur!

Daags erna kwam de eerste dooiaanval.