Johann Haasnoot

info@johannhaasnoot.nl

Transportable Phaeton

Bouwjaar1900
RijtuigbouwerDespierre, Tarare
HerkomstFrankrijk
Restauratiejaar2010

Deze Franse Phaeton was veel in gebruik op het Franse platteland voor het vervoer van bijvoorbeeld kleinvee. Men vindt bij veel van deze wagens nog haken of ringen op de bodem. Eveneens werden er groenten en fruit mee vervoerd.

De meeste van deze lichtlopende rijtuigen komen uit de periode 1865 tot 1920. De naam van de bouwer stond op de wieldoppen en de naam op het koperen plaatje voor de zitting of tegen de schulp was van de eigenaar. In de oorloog van 1914 – 1918 werden ze gebruikt voor ziekentransporten. Ook daarvóór in de oorlog van 1870, Reden er vele op het slagveld.

Zelfs voor gedtransporten waren ze geschikt, vanwege de ingebouwde zittingkistsloten. De wagens waren dan meestal voorzien van een kap.

In Nederland zijn veel van deze wagens op de markt gebracht. Ze zijn namelijk zeer eenvoudig om te bouwen tot een vrijwel niet van echt te onderscheiden Phaeton, omdat de meeste voorzien zijn van Colings-Patentassen. Enkele hebben rubber banden.

De rijtuigen hebben luxe voorstellen, Losse kromme bomen en sommige een halve kap. Ze kunnen zonder veel moeite wat korter gemaakt worden. Wanneer ze dan nog mooi bekleed en geschilderd worden, Kunnen ze zonder problemen voor een originele Phaeton doorgaan. Op dit rijtuig komen ronde lampen met bol glas het beste tot hun recht.

Bron: ” Rijtuigen op het spoor”   van G. Ipenburg.                          ISBN: 90 384 0460 3